DSCF2486

Je zit al jaren bij een jeugdcircus en je voelt je er thuis; je turnt op hoog niveau en bent gegrepen door Cirque du Soleil; je kunt behoorlijk jongleren en alumni van hogescholen voor circuskunst zijn je grote voorbeelden; je voelt je thuis op het podium en het liefst ondersteboven; je wilt kunst maken en vindt circus een interessant middel: Er zijn talloze redenen en motivaties waarom je graag auditie zou willen doen voor een circusopleiding.

Voordat je je daadwerkelijk aanmeldt voor audities, is het belangrijk het een en ander te weten en te ondernemen:

1. Weet waarom je het wilt. “Omdat ik het zo leuk vind om te acrobatieken/diaboloën/koorddansen/jongleren” is niet genoeg. Veel circus doen omdat je het leuk vindt, kan ook prima als amateur. Je wilt toegelaten worden tot een opleiding tot professioneel artiest. Waarom wil jij je circuskunsten aan publiek laten zien? Waarom zou het publiek naar jou moeten kijken? Wat wil je laten zien, wat wil je delen, wat heb je te zeggen? Ben je bereid je leven te wijden aan het circusvak? Ben je in staat er iedere dag voor te gaan, ook als het tegenzit?

2. Weet wat het niveau is. Circus is een internationaal vak en om je brood te kunnen verdienen als artiest, is het belangrijk dat je op internationaal niveau meetelt. Wat is het niveau van de professionals? Wat is het niveau bij de vooropleidingen en opleidingen in binnen- en buitenland? Wat zijn de minimale toelatingseisen? En sluit dat aan bij jouw niveau?
Om de antwoorden op deze vragen te vinden, is het raadzaam om de scholen waarin je bent geïnteresseerd te bezoeken, contact op te nemen met docenten en studenten van de opleiding(en) en héél véél circus te bekijken (live en op video).

3. Weet welke scholen er zijn, wat de scholen bieden en of de school bij je past. Wordt de discipline waarin jij je wilt specialiseren aangeboden? En wie doceert die specialisatie? Op de website van de FEDEC (Fédération Européenne des Écoles de Cirque) vind je een overzicht van alle circusscholen met erkende diploma’s. Verzamel ook informatie over de studiekosten, de kosten van levensonderhoud (huur van een kamer, verzekeringen, boodschappen) in het land waar de school gevestigd is en ga na of je recht hebt op studiefinanciering / een studie-lening.

4. Weet dat een school geen wonderen kan verrichten. Hoewel je tijdens een circusopleiding gedurende drie of vier jaar uitgebreid gebruik kunt maken van luxe faciliteiten, wordt onderwezen door deskundige docenten en in een veilige omgeving kunt proberen, falen, leren, experimenteren en creëren, komt het zelden voor dat iemand die met een gemiddeld niveau werd aangenomen afstudeert als technisch hoogstandje. Je ontwikkeling is sterk afhankelijk van je eigen inzet en doorzettingsvermogen. Je kunt de kwaliteit van een school niet enkel meten aan de artiesten die er afstuderen, want als de desbetreffende personen al héél goed waren toen ze werden aangenomen bij een bepaalde opleiding, komen ze er uiteraard ook héél goed vandaan.
Kandidaten die worden afgewezen bij audities, zeggen vaak: “Ik ben nu misschien nog niet zo goed, maar ik ben heel gemotiveerd en bereid om hard te werken: Ik denk dat ik in vier jaar een goede circusartiest kan worden.” Prima instelling, maar werk dan een jaar extra hard en probeer het daarna opnieuw, dan heeft een school meer inzicht in je toewijding en de progressie die jij in een jaar kunt maken, zonder dat de school zelf een risico hoeft te nemen. Starten met een matig niveau is namelijk een risico: De kans dat je een blessure zult oplopen door het intensieve trainingsprogramma is groot, met alle gevolgen van dien.

5. Je beheerst interessante trucs, maar hoe is het gesteld met je kracht en conditie? Een circusopleiding vraagt veel van je uithoudingsvermogen. Je maakt lange dagen, met veel fysieke vakken. Om een goede start te kunnen maken en de kans op blessures te verkleinen, moeten kracht en conditie op peil zijn. Loop een dag mee bij een (voor)opleiding om te achterhalen of je iets te kort komt.

6. Maak een duidelijk auditie-filmpje en schrijf een heldere motivatiebrief. Ga na wat de school graag wilt zien op de video (een act, circustechniek, kracht, lenigheid) en zorg dat de video van goede kwaliteit is. Niet handig: Groepsnummers waarbij de kijkers moeten raden wie jij bent, een zwarte outfit tegen een zwarte achtergrond en alleen maar trucs laten zien waarbij je 20 takes nodig hebt voordat het een keer lukt (daarmee schets je een onrealistisch beeld en schep je te hoge verwachtingen). Licht je video in je motivatiebrief toe: Laat je op de video de circusdiscipline zien waarin je je wilt specialiseren, of heb je andere ambities? Geeft de video je artistieke visie weer? En zie #1.

7. Weet wat je te doen staat als je wel/niet wordt uitgenodigd voor de auditie. Je kunt best een dag feesten of een dag balen. Bedenk daarna waar je aan moet werken om je kansen op een toekomst als professioneel circusartiest te vergroten en ga aan de slag. Het vak vereist een hoop training en doorzettingsvermogen. Vraag je nog één keer af of dit echt is wat je wilt, maak je keuzes en handel daar naar.

Meer weten over verschillende aspecten van het circusvak, bekijk dan de documentaire ‘Grazing the Sky‘.